• Cts. Tem 27th, 2024

AVRASYA HABER PORTALI

UKRAYNA, RUSYA VE TÜM AVRASYA GÜNDEMİ DENİZ BERKTAY FARKIYLA!

AB, Ukrayna’nın Beklediği Kararı Aldı!

Byadmin

Şub 1, 2024

Avrupa Birliği, Ukrayna’nın uzun zamandan beri beklediği kararı alarak, Ukrayna’ya 50 milyar euroluk yardım paketini, onayladı. Karar, daha önceden yardıma muhalefet eden Macaristan’ın da onay vermesi sonucunda, 27 üye ülkenin onayıyla alındı.

AB’nin 50 milyar euro’luk paketi, Ukrayna’ya 2024-2027 yılları arasında, dört yıl boyunca ekonomik yardım yapılmasını öngörüyor. Söz konusu yardım paketi, Ukrayna’nın makroekonomik dengelerini korumayı ve Ukrayna ekonomisini, AB’nin isteklerine göre reforme etmeyi öngörüyor.

AB’nin paketi, daha önceden Macaristan’ın engeline takılmıştı. Macaristan, Ukrayna’nın AB üyeliğine açıkça muhalefet etmesiyle biliniyor. Diğer taraftan, 29 Ocak’ta, Macaristan Dışişleri Bakanı Siarto ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Ukrayna’nın Macaristan sınırındaki Ujgorod kentinde buluşmuşlar ve bu buluşmada, Macaristan’dan, tutumunu değiştirmesi talep edilmişti. Macaristan, AB paketine ancak ve ancak, paketin her yıl yeniden oylanması şartıyla onay vereceğini söylüyor; başka bir deyişle, paket üzerinde veto yetkisi talep ediyordu.

Brüksel’deki toplantıda, Macaristan’ın veto talebinin kabul edilmediği görüldü. Diğer taraftan, Ukrayna’nın yıllık ilerlemesinin her yıl sonunda Brüksel’de ele alınması öngörülüyor. Öte yandan Macaristan, Ukrayna’ya yardım paketine ödeme yapmayı reddetti. Macaristan Başbakanı Orban, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya Macaristan’ın parasının verilmeyeceğinin kabul edildiğini, bunun da kendisinin bir başarısı olduğunu dile getirdi.

Avrasya Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir