• Cts. Tem 27th, 2024

AVRASYA HABER PORTALI

UKRAYNA, RUSYA VE TÜM AVRASYA GÜNDEMİ DENİZ BERKTAY FARKIYLA!

Ukrayna, Soykırım Kurbanlarını Anıyor

Byadmin

Eyl 29, 2023

Bugün, Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki Yahudi nüfusunun Naziler’ce katledildiği günün 82. yıldönümü.

1941 yılının Eylül ayı başlarında Kiev’i ele geçiren Nazi Almanyası’na bağlı işgal güçleri, üç hafta kadar sonra, duvarlara ilanlar asarak, Kiev’de yaşayan bütün Yahudiler’in 29 Eylül tarihinde Dorogojiçi bölgesinde toplanmaları gerektiğini, bu saatte Kiev’in başka yerlerinde Yahudiler’in görülmesi halinde sorgusuz sualsiz kurşuna dizileceklerini bildirmişti. Kiev’de bulunan Yahudiler’in büyük bölümü, aileleriyle birlikte, Babin Yar (veya Babi Yar) olarak adlandırılan bölgede toplanmış ve bunlar, kafileler halinde bir vadi kıyısına getirildiklerinde, kendilerini Alman makineli tüfek birliklerinin beklediklerini görmüştü.

Bir grubun kurşuna dizilmesi sırasında alman uçakları alçaktan uçşlar yaptıkları için ve vadi geniş bir alanı kapsadığı için, bu alanın bir tarafında bulunanlar, diğer tarafta olan hakkında bilgi sahibi olamamış ve böylelikle Almanlar, üç gün içinde, 30 bin civarında Kiev Yahudisi’ni, kadın ve çocuk demeden imha etmişti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Yahudi cemaatinin temsilcileriyle birlikte, Babi Yar’da bulunan soykırım anıtında düzenlenen törene katıldı. Zelenski, Nazi soykırımına değindi ve “tarihi daima hatırda tutmak, son derece önemlidir. O nedenle, “bir daha asla” sözü, boş bir söz değildir”, diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir