• Cts. Tem 27th, 2024

AVRASYA HABER PORTALI

UKRAYNA, RUSYA VE TÜM AVRASYA GÜNDEMİ DENİZ BERKTAY FARKIYLA!

Ukrayna: Türkiye’yi Anlıyoruz

Byadmin

Oca 12, 2024

Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı Oleksi Neyjpapa, Türkiye’nin İngiltere tarafından Ukrayna’ya verilen iki adet mayın tarama gemisinin Karadeniz’e açılmasına izin vermemesini anlayışla karşıladıklarını söyledi.

Neyjpapa, yaptığı açıklamada, Boğazlar’ın ve Karadenizx’in statüsünü düzenleyen Montrö Sözleşmesi’nin bu durumu yasakladığını belirtti. Ukrayna’nın bu nedenle, bu mayın tarama gemilerinin geçmesi konusunda Türkiye’ye müracaatta bulunmadığını belirten Ukraynalı komutan, “aksi takdirde, Rusya da Karadeniz’deki savaş gemilerini arttırmak, diğer denizlerden çıkarma gemileri ve füze bataryası taşıyan gemiler getirmek için başvurabilirdi”, diye konuştu.

Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı, diğer taraftan, Ukrayna limanlarına gemi giriş çıkışını güvence altına almak üzere, NATO ile müzakarelerin devam ettiğini kaydetti.

Türkiye, İngiltere’nin Ukrayna’ya verdiği ve Ukrayna donanmasına Çerkassi ve Çernigiv adlarıyla katılan iki adet mayın tarama gemisinin Boğazlar’dan geçmesine izin vermemişti. Boğazlar’ın statüsünü düzenleyen Montrö Sözleşmesi, Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin katıldığı bir savaş halinde Boğazlar’ın bu ülkelerin savaş gemilerine kapatılmasını zorunlu kılıyor.

Avrasya Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir