• Cts. Nis 27th, 2024

AVRASYA HABER PORTALI

UKRAYNA, RUSYA VE TÜM AVRASYA GÜNDEMİ DENİZ BERKTAY FARKIYLA!

Gagauz Türkleri, Rusya’ya Başvurdu

Byadmin

Mar 2, 2024

Moldova’da Slav kökenlilerin yaşadığı doğudaki ayrılıkçı Transdinyester bölgesinin Rusya’dan yardım istemesinin ardından, bu sefer de, güneydeki Gagauz Yeri Özerk Bölgesi, Rusya’ya yardım başvurusunda bulundu. Gagauz Yeri Başkanı Yevgeniya Gutsul, Gagauz Meclisi Başkanı Dmitri Konstantinov’la birlikte Rusya’ya düzenlediği ziyarette, Moldova yönetiminin Gagauzlar’ın haklarını kısıtladığını söyleyerek, Rusya’dan, kendilerine yardım etmesini istedi.

Moldova’nın güney bölgesinde yaşayan ve Hristiyanlığın Ortodoksluk mezhebine mensup olan Gagauz Türkleri, 1995 yılından beri, Moldova’nın güneyinde bir özerk bölgeye sahip. Moldovalılar’ın nüfusunun Rumen kökenli olması ve 1990’ların başlarında Moldova’da Romanya’yla birleşme eğilimlerinin ortaya çıkması, Rumen milliyetçiliğinden tedirgin olan Gagauz Türkleri’nin bağımsızlık ilan etmesine neden olmuş, daha sonra Türkiye’nin girişimleriyle, Gagauz Türkleri, bir özerk bölgeye kavuşmuştu.

Gagauz Yeri Başkanı Gutsul, Moskova’da Rusya Parlamentosu’nun üst kanadı Federasyon Konseyi Başaknı Nataliya Matviyenko ile yaptığı görüşmede, Moldova makamlarının Gagauzlar’ın haklarını kısıtladığını söyledi. Gutsul ayrıca, Ukrayna’daki savaşın başlamasıyla birlikte Rusya ile Moldova arasında doğrudan ulaşımın kesildiğine değinerek, Rusya’dan, Gagauz Yeri bölgesinde yaşayanların Moskova’ya daha kolay gidip gelme imkanlarının yaratılmasını istedi. Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valantina Matviyenko, Gagauz Yeri Başkanı’nın bu taleplerini inceleyeceklerini ve destek olacaklarını ifade etti.

Gagauz Yeri yönetimi, Moldova’nın Avrupa Birliği ile yakınlaşmasına karşı çıkıyor. Gagauz Yeri yönetimi, on yıl önce düzenlediği bir referandumda, Rusya’nın baını çektiği Avrasya Birliği’ne katılmak istediklerini ilan etmişti.

Avrasya Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir