• Cts. Tem 27th, 2024

AVRASYA HABER PORTALI

UKRAYNA, RUSYA VE TÜM AVRASYA GÜNDEMİ DENİZ BERKTAY FARKIYLA!

Macaristan, Ukrayna’ya Vetoyu Kaldırıyor mu?

Byadmin

Oca 9, 2024

Avrupa Birliği liderleri zirvesi yaklaşırken, Macaristan’ın, AB’nin Ukrayna’ya yapmayı planladığı 50 milyar euro’luk yardım paketi konusunda vetoyu kaldırabileceği ileri sürüldü.

ABD’in önde gelen yayın organı Politico’nun AB kulislerine dayandırdığı habere göre, Macaristan Başbakanı Victor Orban, kredi ve hibelerden oluşan 50 milyar eoru’luk yardım paketine vetoyu kaldırmak için, şart öne sürdü. Orban’ın, vetoyu kaldırmak için, yardım paketinin dört dilime ayrılmasını ve her yıl, bu dilimlerden her birinin ayrı ayrı oylanması şartını koştuğu ifade ediliyor. Öte yandan, AB ileri gelenlerinin, bu şartın Ukrayna’ya yapılacak yardımın geleceğini belirsiz hale getireceği, zira, her bir dilimin Macaristan tarafından veto edilme, veya Macaristan’ın vetoyu kaldırma karşılığı AB’den yeni tavizler koparma riski taşıdığı düşüncesinde oldukları dile getiriliyor.

Macaristan yönetimi, Ukrayna’ya üyelik şçin müzakere tarihi verilmesine de karşı çıkmış, ancak, Ukrayna’yla müzakerelerin başlatılmasının görüşüldüğü AB zirvesinde Macaristan Başbakanı Orban, salonu terkederek, AB’nin Ukrayna lehinde karar almasını sağlamıştı. 1 Şubat’ta yapılacak AB Zirvesi öncesinde de Orban’ın bazı tavizler karşılığında, Ukrayna konusundaki tavrını yumuşatabileceği değerlendirmeleri yapılıyor.

Avrasya Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir