Martin Vizcarra, Peru’nun yeni başkanı olarak yemin etti
Martin Vizcarra, Peru’nun yeni cumhurbaşkanı olarak Cuma günü yemin etti ve Pedro Pablo Kuczynski görevden alınmamak için istifa ederek görevine getirildi.
Başkan olarak ilk konuşmasında, hem başkan yardımcısı hem de ülkesinin Kanada büyükelçisi olan Vizcarra, ulusal birlik çağrısında bulundu ve genç Peru’luları sinizmden vazgeçmemeye çağırdı.
Vizcarra, “Kurumlarımıza olan inancını yitirmeyin” diyerek, kırmızı ve beyaz cumhurbaşkanlığı kanadı giydirildikten kısa bir süre sonra kongreye söz verdi. “Size Peru’nun sorunlarından daha büyük olduğunu göstereyim.”
Vizcarra’nın 15 dakikalık konuşması ayrıntılarla ilgili değildi. Tamamen yeni bir Kabine kurmaya yemin etmekten başka, o, endemik yolsuzluğa nasıl saldıracağı konusunda çok az fikir verdi.
Ancak cumhurbaşkanlığından istifa edenlerin birkaç saat önce ezici olarak onaylandığı Kuczynski’yi devirmek için aylar süren çabalardan dolayı yasadışılardan sıcak bir alkış aldı.
Vizcarra, “Daha iyi zamanlar gelecek” diyerek, “Yolsuzluğa karşı mücadelede kararlı kalacağız. Şeffaflık yönetimimizin bir dayanağı olacak.” Dedi.
Skandallı başkan
Kuczynski, 79, başkan olarak çarpıcı bir şekilde kısa bir süreliğine vardı: eski Wall Street bankacı, Haziran 2016’da ustura ince bir marjla seçildi ve ertesi ay göreve başladı.
Ancak Kongre’de çoğunluktan yoksun kaldı ve neredeyse muhalif eski cumhurbaşkanı Alberto Fujimori’nin kızı Keiko Fujimori liderliğindeki ana muhalefet partisi Popular Force ile karmaşık bir çatışmaya gömüldü.
Kuczynski’nin Brezilya’nın skandala sızmış inşaat dev Odebrecht’e bağlanmasıyla ilgili haberler ortaya çıktığında – Latin Amerika’daki politikacılara sulu kamu işleri sözleşmeleri için büyük miktarda rüşvet vermekle suçlanan – Halk Kuvvetleri, cumhurbaşkanını görevden almak için acımasız bir baskı başlattı.
Odebrecht, Aralık ayında Kuczynski ile finans bakanlığı görevinde bulunan danışmanlık şirketlerine yaklaşık 5 milyon dolar ödediğini açıkladı.
Eski cumhurbaşkanı o ayın ilk itirazı oylarından atlattı. Üç gün sonra, yolsuzluk ve insan hakları ihlalleri için hapiste bulunan eski cumhurbaşkanı Fujimori’nin tıbbi nedenlerinden dolayı özür diledi.
Bu, Keiko Fujimori’nin erkek kardeşi ve bir zamanlar rakibi Kenji Fujimori liderliğindeki bir muhalefet grubuyla bir arka odadaki spekülasyonu tetikledi.
Şu anda kız kardeşinin partisinden ayrılan Kenji’nin video kasetleri ortaya çıktığında, görünüşe göre, Aralık ayındaki görevine karşı oy kullanmak için diğer bir milletvekiline rüşvet teklif ettiğinde, Kuczynski’nin siyasi zararı çok fazla olduğunu kanıtladı.
Yeni bir görevden alınacak yüz yüze oylama ile Çarşamba günü istifa ettiğini açıklayarak masumiyetini ilan etti, ancak ülkenin iyiliği için olduğunu söyledi.
Fujimori ateşkes mi?
Vizcarra, dramadan hâlâ bir ülkeyi miras bırakıyor ve güçlü ekonomisinin yavaşlaması gibi politikacılarına derinden güvensizlik ediyor.
Kuczynski gibi, muhalefetle yönetilen bir Kongre ile karşı karşıya kalacak, ancak geleneksel siyasi partilere hiçbir bağı olmadığı gerçeğinden faydalanabilecektir.
Keiko Fujimori bir ateşkes ilan etmek istiyor – en azından şimdilik.
Twitter’da şöyle yazdı: “Bu, Peruvialılar olarak bir araya gelmenin, bizi bekleyen zorlukların karşısında güçlü ve iyimser bir an” dedi.
İmparatoriçe mi yoksa istifa mı?
Kuczynski Cuma gününün erken saatlerinde, istifasını geri çekme tehdidiyle karşı karşıya kaldı ve Twitter üzerinde kendisinin savunması için bir şansı olacağını ve dava açılmasını istediğini söyledi.
İronik bir şekilde, durum, 2000 yılında Peru’nun başkanı olarak geçirdiği on yıllık sürenin sonunda, Alberto Fujimori’ye olanları yineledi.
Fujimori, Japonya’daki bir otel odasında sürgünden gönderilen faksla başkanlıktan istifa etti – ancak Kongre, eski kuvvetliyi cezalandırmak için yerine istifa etmeyi reddetti.
Milletvekilleri nihayetinde Fujimori’yi “kalıcı ahlaki iş göremezlik” gerekçesiyle politik drama haftalarına son verdiler.
Yeni görevden alma kararının arifesinde istifa ederek, Kuczynski aynı kaderi engellemeyi umuyordu.
Son Yorumlar